Julian Assange Yazı Dizisi – 2. Bölüm

Julian Assange, ‘ Bay Sızıntı özel röpörtajı ve WikiLeaks gerçeği’

2. BÖLÜM

Julian Assange: ‘ WikiLeaks, gelecek nesiller için var’

‘ Korkmuyorum. Tehlikelere hazırlıklıyım’

Julian Assange kurucusu olduğu WikiLeaks’i gelecek nesiller için hayata geçirmiş. ‘ Gelecek nesillere gerçeği göstermek istedim. Savaşların gerçeği değil, belgelerin gerçeği. Çünkü savaşlar yalanlarla başlıyor. Savaşları başlatan hükümetler kendi çıkarları doğrultusunda o yalanlara inanıyor. Halkı inandırıyor. Oysa, savaşlarda tutulan günlükler gerçeğin en yalın hali. Binlerce sivilin katledildiği, işkence gördüğü, hayatların bittiği savaş günleri. Gelecek nesiller bu belgelerden gerçekleri görüp dersler çıkaracaktır. WikiLeaks bu yüzden var’.

Julian, Siz Irak Savaş Günlüğü’nü her şeye rağmen yayınladınız. Pentagon size ve WikiLeaks’e resmen savaş ilan etti. İsveç, çalışma başvurunuzu reddetti. WikiLeaks’e internet yoluyla gelen bağışlar ve yardımlar donduruldu. Bütçeniz yok. Ortaya çıkan resim pek de parlak değil. İki sorum olacak, Siz korkmuyor musunuz, Allahaşkına?. Ve, WikiLeaks’in geleceği ne olacak?

JA: İnanılmayacak destekler alıyorum. Dünyanın dört bir yanından. Çok güzel insanlar bana destek veriyor. Basın ilk defa üzerine düşeni yaptı. Yapmaya devam edecek. Daha önceki belge ifşalarımda televizyon desteğim yoktu. Şimdi, televizyon  kanalları da bu belgelerle ilgili belgeseller yayınlamaya karar verdi. Tam bir işbirliği içindeyiz. İçim rahat. Risklerin farkındayım. Korkmuyorum. Tehlikelere hazırlıklıyım.

Bir ara, Irak Savaş Günlüğü’nü yayınlamayacağınızı açıkladınız. Sonra da yayınlayacağınızı duyurdunuz. Fikriniz neden değişti?

JA: Bu tamamiyle asılsız bir haber. Pentagon benimle ilgili bir çok asılsız haber yaratıyor. Kötü basında buna alet oluyor. Zaten bu tür haberleri internetde yayınlamak çok kolay. Benimle ilgili yayınlanan pek çok haberde doğruluk payı yok.

Sizce, ‘ Büyük Güçlere’ karşı mücadele etmek mümkün mü? Modern çağ Don Kişotluğu yapmak?

JA: Neden olmasın? Olamaz diye yapmadığımız şeyler bizim kendimizi sınırladığımız şeyler.

Siz, gerçek haberleri ya da haber olan belgeleri dünyaya ‘ bedava’ sunuyorsunuz. Oysa, medya patronları sizin yerinizde olsa bu haberlerden büyük paralar kazanırdı. Ama, siz aslında onları kullanıp, haberlerinizin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyorsunuz. Garip bir işbirliği değil mi bu?

JA: Yapmak istediğim buydu zaten. Dünya çapında bedava bir network kurup, gelen haberleri büyük bir titizlikle inceleyip, derlemek, çok fazla elemeden halka sunmak. Halkı bilgilendirmek. Bunu da bedava yapmak. Aslında bu gazetelerin işi olmalı ama şimdi bizim sayemizde onlara hazır haber yayınlamak kalıyor. Gazetelerin yapması gerekeni WikiLeaks yapıyor.

‘Gazetecilik şeffaf ve bilimsel olmalı. Masa başında gazetecilik yapılmaz’

Siz gazeteciliğe farklı bir bakış açısı getirdiniz. Bunu tamamiyle internet gazeteciliği diye adlandıramayız. Öyle değil mi?

JA: Şeffaflık zaten gazetecilik de olmalı. Günümüzde gazeteciler masa başından, hiç araştırma yapmadan, parmağını kıpırdatmadan haber yapıyor. Hepsi için söylemiyorum. Kötü elmalar yüzünden iyi elmalara bozuk diyemeyiz. Araştırmacı gazetecilik benim yaptığım işin özü. Her şey belgeye dayalı. Bilimsel. Bilim adamlarına neden güvenilir. Çünkü, istatistiklerle konuşurlar. Araştırma sonucunu konuşurlar. Kafadan ya da birilerinden duyarak bir şey üretmezler. Bilim adamalarının araştırmaları yıllar sonra bile başka bilim adamları tarafından kullanılır. Saygı görür.  Benim kabul ettiğim gazetecilik böyle bir gazetecilik. Yayınladığım her haber gerçeğe dayalı. Emeğe dayalı. İşbirliğine dayalı.

Bilimsel gazetecilik kolay olmasa gerek?

JA: Ciddi bir araştırma işi. Koku alabilmeniz, insanların desteği, belgeler. Kolay değil.

Okuyucu hangi gazetecilik türünü takdir ediyor?

JA: Gazete okuyucusuna ‘ cahil’ diyebiliriz. Daha doğrusu sıradan bir okuyucu gazetede okuduğu her şeye inanma eğilimindedir. Bilgilenmek ister. Bu nedenle, medya patronlarının işini iyi yapan gazeteciler çalıştırması gerekir. Yoksa halkı yanlış bilgilendirirsiniz.

Peki sizin yayınladığınız belgelerde etik yanlışlar yok mu? Bu belgelerin Amerikan stratejilerine ve ulusal güvenliğe tehdit yarattığı söyleniyor. Buna ne diyorsunuz?

JA: Olur mu öyle şey. Tam tersi.Ben, Amerikalılar’a yardım ediyorum. Halkın gerçeği öğrenmesini sağlıyorum. Yönetimler de gelişmelerden ders çıkarabilir. Daha önce yaptıkları hataları tekrarlamazlar. Böylece yalanlar üzerine kurulu bir düzen olmaz.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on pinterest
Share on Pinterest
Share on whatsapp
Share on WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

PAYLAŞ: 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email