Dünyaca ünlü İmperial Kolej Kanser Araştırma Merkezi Kurucusu ve Başkanı Profesör Mustafa Camgöz, günlerdir süren kordon kanı tartışmasına son noktayı koydu

“ Kordon kanı kişinin sigortası gibidir, nasıl faydasız denir ki?”

“ Kordon kanından alınan miktar az olsa bile tıpta teknikler hızla ilerliyor.Yarın buradan alınan kök hücreleri çoğaltacak teknikler gelişebilir.Hem kordon kanındaki kök hücreler çok kalitelidir.Kendinize, yakınlarınıza ve başka insanlara faydası olabilir. Sigorta için de para ödüyorsunuz.Ama sizin garantiniz gibi birşey.Kordon kanının saklatılması gereksizdir demek sigorta yaptırmak gereksizdir demek gibi.Bugün olsa ben bile yaptırırım”

İngiltere’de bulunan dünyaca ünlü İmperial Kolej Kanser Araştırma Merkezi Kurucusu ve Başkanı Profesör Mustafa Camgöz günlerdir süren kordon kanı tartışmasına son noktayı koyarak, “Kordon kanını kişinin sigortası gibidir, nasıl faydasız denir ki?”dedi. Kanser konusunda yaptığı buluşlarla tıp dünyasında sık sık adı geçen ve hücre bilimiyle yakından ilgilenen  Profesör Mustafa Camgöz, kordon kanı saklama konusunda yapılan tartışmaların gereksiz olduğunu savundu. Kapılarını açtığı Kanser Araştırma Merkezi’nde Hürriyet’e konuşan Profesör Mustafa Camgöz, özellikle kordon kanındaki kök hücrelerin kalitesinin oldukça yüksek olduğunu hatırlattı. Profesör Camgöz, buradan alınabilecek miktar az olsa bile gelişen teknikler sayesinde yarın bu miktarın da çoğaltılabileceğini söyledi. Kanser araştırmalarında da kök hücrelerle ilgili çalışmalara başkanlık yapan Mustafa Camgöz sözlerine şöyle devam etti: “Kök hücrelerin potansiyelinden şüphe yok.Bu hücrelerin kalp kası olsun, sinir olsun tüm vücut hücrelerine dönme potansiyeli olduğundan bilim dünyası şüphe etmiyor. İki türlü kök hücre vardır.Biri embriyonik kök hücre diğeri yetişkin kök hücre. Embriyonik kök hücre ilk döllenme safhasında oluşan ve tüm vücudu yaratacak potansiyeli olan kök hücredir. Yetişkin kök hücre ise herkeste mevcuttur.Kordon kanında bulunan kök hücre bu nedenle kalitesi yüksek kök hücredir. Uçağa binersiniz, sigortanız var mı diye sorarlar. Yani bu tamamiyle size bağlı, kordon kanının saklanmasının faydası var zararı yok”.

Profesör Camgöz “Kordon kanının saklanmasına esas sebebi doku uyuşmasıdır.Bugün organ naklinde doku uyuşmasına bakılıyor.Sizin kendi dokunuzu saklama imkanınız varsa, bunu gelecek için saklamak akıllıca.Bunun bedeli de büyük paralar değil ki. Hem laboratuvar ortamında bir dokuyu sakladığınız zaman bunun bir maliyeti olacaktır”

Profesör Mustafa Camgöz kordon kanı saklanmasının esas sebebinin doku uyuşması olduğunu vurgularken şunları söyledi: “Bugün organ naklinde en önemli nokta doku uyuşmasıdır.Bağışlayan kişinin organ nakli yapılacak kişiyle dokusunun uyuşması gereklidir. İşte kordon kanı bunu garantiliyor.Çünkü sizin kendi dokunuz olduğu için sizin sigortanız gibi oluyor.Bugün laboratuvar ortamında doku saklamanın bir maliyeti olacaktır.Ama bunlar çok büyük rakamlar değil. Sonuçta ilerisi için yatırım yapıyorsunuz. Bugün olsa ben bile yaptırırım”.

Kanserde dokunun karakterini kaybettiğini, hatta bazı hücrelerin tamamiyle kök hücre karakterini aldığını söyleyen Profesöe Mustafa Camgöz şu örneği verdi: “ Teratocarcinoma adlı bir tümör cinsinin içinde diş, saç gibi organlar büyüyebiliyor.Çünkü kanserli hücrenin doku karakteri kayboluyor, bazı hücreler kök hücre karakteri alıyor ve bu nedenle kanserin içinde kök hücre olduğu için yeni organ oluşabiliyor. Gelişmiş dokuda kök hücre yoluyla yeni organ gelişmesi mümkün oluyorsa gelişmiş dokuya kök hücre verildiği zaman da aynı potansiyeli yakalayabilirsiniz.” Bugün dünyada kök hücrenin potansiyelinin tamamiyle kabul edildiğini ifade eden bilim adamı “Gereksiz tartışmalar yerine gelişmeleri yakından takip etmeliyiz” dedi.

 

Ayşegül EKİNCİ/LONDRA

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on pinterest
Share on Pinterest
Share on whatsapp
Share on WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

PAYLAŞ: 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email