O gün geliyor..Dumansız İngiltere’ye geri sayım başladı
Sigara tiryakisiyseniz, İngiltere’ye Temmuz ayından sonra geliyorsanız haberiniz olsun..Sigara içmiyorsanız ne ala..
1 Temmuz 2007’den itibaren İngiltere dumansız bir ada olacak artık!! Şimdiye kadar çok yazıldı, çizildi, hatırlatıldı ama bir kez daha söyleyim, 1 Temmuz’dan itibaren uzun süredir konuşulan ‘ halka açık yerlerde sigara içme yasağı’ yürürlüğe giriyor..Bundan böyle, publarda, restorantlarda, gece kulüplerinde, üyelik sistemiyle çalışan özel kulüplerde ve açık havada olmasına rağmen yine de pasif sigara içicisi konumuna düşülebilecek futbol stadyumları, tren istasyonları gibi açık havada ama nispeten kapalı yerlerde sigara içilmeyecek artık..Yasak..
Önceleri İngiltere’nin sadece bir bölümüne uygulanması uygun görülen ‘ sigara içme’ yasağı, Sağlık Bakanı Patricia Hewitt’in kısmi bir uygulamanın pasif sigara içicisini yeteri derecede korumayacağı düşüncesiyle, daha sonra ülke genelinde yasaklandı. İskoçya’da her dört ölümden birinin sebebinin sigara olduğu istatiklerle kanıtlanınca, Mart 2006 yılında İskoçya sigara yasağına dört elle sarıldı. Ardından Galler Meclisi, ‘ sigara yasağına’ evet diyerek İngiltere genelinde bu yasağa yeşil ışık yakılacağına sinyal verdi. Ve son olarak, 30 Nisan’da Kuzey İrlanda ‘ sigarasızlığa’ merhaba dedi.
Sigara tiryakilerinin pek memnun kalmadığı bu uygulamada hala sigara içilebilecek yerler olacak..Nereleri mi? ‘ Ev konseptine uyan sigara tiryakilerinin kaldığı mekanlar yani cezaevleri, bakım evleri ya da oteller’..Buralarda sigara yasağı olmayacak..
Puroya düşkünlüğüyle bilinen, hatta fotoğraflarında bile purosu ve başından eksik etmediği fötr şapkasıyla görülen İngiltere eski başbakanlarından Winston Churchill, bugün yaşasaydı 1 Temmuz’dan sonra 10 Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Konutu’nda nasıl bir tavır sergilerdi bilemem ama Temmuz ayından itibaren 10 Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Konutu kapısına da yuvarlak bir ‘sigara içilmez’ işareti koyulacak. Sigara yasağına güm diye bir hatırlatma yapılırken, yetkililer Başbakanlık Konutu’na gelen ziyaretçileri, yabancı devlet adamlarını konutun sigara içilmez bir mekan olduğu konusunda uyaracak!!
Bütün bunları ben söylemiyorum..Sigarasız günlere geri sayım başlarken yapılan açıklamalar bunlar.
Kabine Bakanı Hilary Armstrong’un açıklamasına göre, “ 10 Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Konutu uluslararası sigara içilmez sembolü olarak bilinen, yuvarlak bir dairenin içinde yanan sigaranın üzeri çizilerek yasak olduğunu gösterir kırmızı tabelayı kapısına koyacak. Konut’da çalışan görevlilerin bulunduğu bölümlerin kapısında ise daha küçük bir işaret olacak”. Aynı uygulama, Buckingham Sarayı içinde geçerli.
Ülke genelinde sigarasızlığa hazırlanan İngiltere, hala yolcu taşıyan arabalarda ‘sigara içilsin mi içilmesin mi?’ karar veremedi..Ama, sigara yasağına uymayanlar için ciddi para cezaları var..Ortak kullanılan şirket arabalarının şöförleri, ‘ sigara içilmez’ işaretini koymayı unuturlarsa 1000 sterlinlik bir para cezası onları bekliyor. Bu arada, iş verenlere de sigara yasağı konusunda biraz iş düşüyor.Sigara içme yasağı yürürlüğe girmeden İngiltere genelindeki 1.7 milyon işyerine ‘ no smoking-sigara içilmez’ işareti gönderilirken, şirket arabalarında sigara içen personeli uyarmayan işveren içinde 2500 sterlinlik bir para cezası var..
Sigara firmaları da tütün poşetleri için bastırıyor
Tarihte bilinen ilk ‘ sigara yasağı’ 1590 yılında Papa Urban VII tarafından konuldu. Ancak, Papa Urban VII bu yasağın yürürlüğe girdiğini göremeden, papa seçildikten tam 13 gün sonra öldü. Tütün tiryakileri tarih boyunca hep vardı ve tütünü sadece dumanı içeri çekerek değilde çiğneyerek ya da burundan çekerek de tüketiyorlardı. İşte buradan yola çıkan bazı sigara firmaları, İngiltere’de yürürlüğe girmek üzere olan sigara içme yasağından kurtuluş olarak, AB’nin dumansız sigara alternatifleri için koyduğu yasağı kaldırtmak için kulis faaliyetleri yapıyor.
Sigaraya karşı ağız yoluyla tüketilen enfiye(Snus)uygulamasını destekleyen firmalar, nikotin tiryakilerini tatmin edecek bir yol arayışında.. Sigara firmaları ‘ağız yoluyla alınan tütün, sigaraya oranla çok daha zararsız hem kimseyi rahatsız da etmez’ diyor. Ama, ünlü tıp dergisi Lancet’in araştırmaları gerçeği bir kez daha gözler önüne seriyor..Dişeti ve üst dudak arasına sıkıştırılan nemli tütün, sigaradan daha büyük dozda nikotin salgısı ortaya çıkarmakta. Ve yine Lancet dergisinin verdiği habere göre, nemli enfiye kullanıcılarının pankreas kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu anlaşıldı..
Ayşegül EKİNCİ/LONDRA