Londra Halleri, 17-24 Mart 2012

Londra bir çay olsaydı, markasının başında mutlaka Royal kelimesini taşır, porselen ve floral desenli fincanlarda ekseriyetle eldivenli uşaklar tarafından servis ediliyor olurdu. Ve muhtemelen  kibar bir hanımefendi tarafından yarısı içilmiş halde bir masanın ucunda bırakılırdı. Çünkü kibar olmak ikramı tümüyle mideye indirmekten ziyade kuş lokmalarıyla beğenileri belli etmekten ibaretti. Ve çay da bir hanımefendinin en güçlü dedikodu silahıydı.

“Hüüp- hımmm demek öyle demiş Elizabeth?”

“Hüüüp- sanırım…”

Gördünüz mü? Londra bugün hayalet görmüş gibi!

Highgate mezarlığı, Kuzey Londra

 Burada ebedi uykusuna yatan Karl Max aile üyelerinizden birisi değilse, Londra’da en son ziyaret edeceğiniz yerlerden biri Highgate mezarlığı olsa gerek. Özellikle geceleri korku filmlerini andıran bir görünüme sahip bu mezarlık ürkütücü mezar taşları, sarmaşıkların yükseldiği duvarları, mezarlar arasındaki derin geçitleriyle Britanya’nın bir numaralı hayalet mevkii olarak görülüyor. Yaşamın faniliğinden söz açıldığında bunu en fantastik bir biçimde değerlendirmek isterseniz, atlayın arabanıza ve istikameti kuzeye çevirin. Eve dönüş yolunda bambaşka hissiyatlar içinde olacaksınız…

Londra bugün pek sessiz, neden acaba?

Oliver Twist

2012’de Charles Dickens’in 200. yaş günü kutlanırken, bu sene Oliver Twist’i tekrar okuyacağımıza birbirimize söz vermeye ne dersiniz? İki Şehrin Hikayesi, David Copperfield ve Büyük Umutlar gibi büyük eserlerin yazarı büyük edebiyatçı Charles Dickens, sessizliğimize gömülüp içinde kaybolacağımız dünyalar yaratarak adını ölümsüzleştirmeyi bilmiş. Dickens, Londra’da müzesinde düzenlenen etkinliklerle bu yıl sık sık anılacağa benziyor. Bu esnada Roman Polanski’nin yönettiği Oliver Twist’i şimdiye değin izlemediyseniz, kaçırmamanızı öneririz.

 Charles Dickens Müzesi; 48 Doughty Street, London WC1N 2LX

 

Londra’nın şimdi tam zamanı!

Tam da Greenwich zamanında!

GMT (Greenwich Mean Time), adını başlangıç meridyeninin geçtiği Londra‘nın güney doğu banliyösü Greenwich‘ten alan bir zaman dilimi. Yıllarca coğrafya dersimizde karşımıza çıkan, bu rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, sıfır olarak kabul edilir. Bu meridyenden doğuya doğru gidildikçe ileri, batıya doğru gidildikçe geri gidilmiş olur. Her derece arası 4 dakikaolduğundan 15 derecelik her dilim bir saat olarak kabul edilmiştir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Dünyadaki saat ayarlaması Greenwich’ten geçen meridyene göre yapılır.

Bu kadar coğrafya bilgisinden sonra, Greenwich’e gidip, zamanda görecelik kuramı konusuna yeni bir bakış açısı getirsek ne güzel olurdu diye düşünmeden edemedik, zira yaşlanmanın tarihe karışması çok güzel olurdu. Londra’nın banliyölerine yolculuk yapmak, size mini bir tatil gibi gelecek.

Herkese güzel bir Londra haftası dileriz!

 

Şehir Halleri, aysegulekinci.com

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on pinterest
Share on Pinterest
Share on whatsapp
Share on WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

PAYLAŞ: 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email