Serdar Bilgili’nin büyük hayali ödül getirdi

Avrupa Serdar Bilgili’nin hayalini konuşuyor

Serdar Bilgili, işadamı kimliğinin yanı sıra Beşiktaş Kulübü’ne verdiği hizmetlerle de yakından tanıdığımız, aşina olduğumuz bir isim..Bilgili zaman zaman magazin basınından payına düşeni yaşasa da, bugünlerde Avrupa onun vizyonunu konuşuyor. İstanbul’a düşkün işadamının yıllar önce kurduğu büyük hayal şimdi, dünyanın gözünü diktiği bir proje oldu. Yıllar önce Akaretler’den geçerken yıkık dökük evleri görüp, ‘ hayal kuran’ Bilgili, o hayalin gerçekleştiği Akaretler Sıraevler ve W Otel projesiyle, İstanbul’a çok önemli bir ödül kazandırdı.

Yakından tanıyıp konuştuğunuz zaman, şehircilik konusundaki vizyonuyla sizi şaşırtan işadamı, daha pek çok başarılı projeye can verecek enerjiye sahip..

Ünlü işadamı ve Beşiktaş Kulübü Eski Genel Başkanı Serdar Bilgili’nin, ‘ Hayalimi gerçekleştirdim’ dediği, İstanbul’un göbeğindeki Akaretler Sıraevler ve W İstanbul, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kapsamında şehircilik ve mimari açıdan dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ‘ ULI Global Awards for Excellence’i aldı.

Dünyanın en önemli gayrimenkul enstitülerinden biri olan Urban Land Institute’in her yıl düzenlediği  şehirciliğe katkısı ve mimari açıdan dünya genelinde en göze batan projelerin yarıştığı yarışmada, bu yıl 17 ülkeden 39 proje katıldı. Kıtalararası arazi kullanımının en mükemmel şekilde yapılandırılması ve fark edilir olmasının yanı sıra, yapıların sadece mimari tasarımlarıyla değil yenileme açısından bir bütün olarak değerlendirildiği yarışmada, Avrupa’nın ikinci büyük renovasyon projesi olan Akaretler Sıraevler ve W İstanbul’a büyük ilgi vardı. Londra’da ING Bankası’nın binasında düzenlenen ödül töreninde, ‘ Bu yıl jüride çok kavga ve tartışma oldu. Çünkü birbirinden iyi projeler vardı’ diyen ULI İngiltere Genel Müdürü  William  Kirsten jüri heyetinin çok zorlandığını söyledi. Ödül töreni için Londra’ya gelen Serdar Bilgili, ‘Akaretler  Sıraevler ve W İstanbul’projesi için ödülü ULI jüri heyeti başkanı Ian Hawksworth’dan aldı.

Proje yarışmaya katılan diğer ülkelerden büyük övgü alırken, dünyanın seçkin seyahat ve gezi dergilerinden biri olan Conde Nast Traveller Dergisi Mayıs sayısında’ Hot List2009’listesinde W İstanbul’a yer verdi.

Serdar Bilgili: ‘ Akaretler’den geçerken yıllarca hayal ettim’

İstiklal Caddesi’ne alternatif trafiğe kapalı bir alan olmalı

İşadamı ve Beşiktaş Kulübü Eski Genel Başkanı Serdar Bilgili, ‘ Dünyanın alanında en saygın ödüllerinden birini’ aldıkları için mutlu olduğunu dile getirdi ve ‘ Akaretler Sıraevler projesini canlandırmaya çok emek verdik’ dedi.

Projenin başlangıç safhasından itibaren yaşadıklarını anlatan Bilgili, ‘ Beşiktaş’a hizmet ettiğim 1992-2004 yılları arasında Beşiktaş Kulübü binasının bulunduğu Akaretler’den geçerken burada bir ofisim ya da evim olsun diye yıllarca hayal ettim’dedi. Serdar Bilgili, dünyanın gözünü diktiği projeyle ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kapsamında yapılan kıtalararası yarışmada önemli bir ödül aldınız. Bu ödülün sizin için anlamı nedir diye sorsak?

SBilgili: Bu ödül alanında oldukça prestiji olan bir ödül. Akaretler Sıraevler projesini canlandırmaya çok emek verdik. Urban Land Institute dünyanın en önemli gayrimenkul enstitülerinden birisidir. Mimariden ziyade şehircilik açısından, şehrin yaşantısına büyük katkısı olan, şehrin yaşantısına büyük değerler katan projelere verilen bir ödül bu. Şimdiye kadar bu tarz renovasyon projeleri ya devlet binaları ya da sosyal hizmet binaları olurdu. İlk defa bu büyüklükte bir proje özel sektör tarafından gerçekleştirildi. İçinde otel, restorantlar, mağazalar, rezidanslar ve ofisler olan böyle kapsamlı bir proje çağdaş yaşantıyı şehrin tarihi dokusuyla birleştirdiği için, dikkat çekti. Ve diğer katılımcı projeler arasından sıyrıldı.

Tam da bunu soracaktım. Akaretler Sıraevler ve W İstanbul projesine Avrupa çapında ödül getiren nedir? Yarışmanın kritikleri neler?

SBilgili: Projelerin mimari özellikleri, şıklıkları dışında şehircilik açısından da değerlerine bakılıyor. Bizim projemiz bu açıdan hepsinin önündeydi. Tarihi dokuyla çağdaş yaşamı çok güzel birleştiren bir proje oldu. Şehircilik açısından baktığınızda, şehrin merkezinde yaşayan bir proje. Diğer projelerde şık, güzel mimari projelerdi.

İstanbul’un dünya markası  olma yolunda çok önemli bir adım attınız. Avrupa’nın gözünü diktiği projeyle ödül aldınız. Akaretler’de böyle bir proje nasıl ve ne şekilde doğdu?

Bu ödülün her şeyden önce manevi değeri çok yüksek. 12 yıl Beşiktaş Kulübü’ne hizmet verdim. Kulüp binasının bulunduğu  Akaretler’den  geçerken hep hayal ettim. Burada bir ofisim ya da evim olmasıni istedim. Tarihi evlerin yıpranmışlığına üzülür, restore edilmeleri gerektiğini düşünürdüm. Bu nedenle 2006 yılında projeyi devralıp gerçekleştirme imkanı doğunca çok sevindim. Başlangıçtan itibaren 4 ay planlama ve izin alınması gerekti. İki yıl içinde de proje bitti.

W  Otel’i başka bir bölgede daha görecek miyiz? Böyle bir projeniz var mı?

W Otel,  konsept olarak şehrin yaşantısıyla birleşen bir otel. Şehrin merkezinde ya da önemli noktalarında oluyor. Aslında W Otel için en uygun ikinci yer olarak Bodrum’u düşündük. Ama  Bodrum’da çok sezonluk. Bu nedenle oradan da şüpheliyiz. İstanbul içinde ikinci bir W Otel düşünüyoruz.

Akaretler Sıraevler projesi hayalimdi dediniz. Bu hayali tamamladınız mı?

S Bilgili : Şehircilik açısından bu projeler tabii ki önemli. Ancak, şehirlerde halkın rahatça oturup, kültürel faaliyetlere katılabileceği( Avrupa şehirlerinde gördüğümüz) trafiğe kapalı meydanlara ihtiyaç vardır. Akaretler projesinin Şair Nedim caddesinin bir bölümünün, kısmi olarak trafiğe kapatılıp, halkın rahatça gezebileceği içinde restorantlar, sergiler vs olacak bir meydan olmasını istiyorum. Avrupa yakasının İstiklal Caddesi’ne alternatif kapalı bir meydana ihtiyacı var.

Bir de, Akaretler Sıraevler projesinin bittiği noktada diğer binaların da restore edilmesini bekliyorduk. O bölgenin gelişmesini tamamlayabilmesi, insanları o bölgeye çekebilmek için buna ihtiyaç var.

Kriz dönemlerinde bu tür projeler yapmak riskli değil mi?

SBilgili: Ben bu projeye başlarken, İstanbul’a katkıda bulunmak istedim.Projenin yapım aşamasında da şimdi de insanlar için istihdam sağladık. Bu da ekonomiye katkıdır. 1984 yılından beri tam 25 yıldır iş hayatı içindeyim. Bugüne kadar belki 5-6 kriz geçirdik. Aslında bu tür dönemler yatırım için en uygun zamandır.

Şehir içindeki renovasyon projelerinin şehircilik için çok önemli olduğunu söylüyor Serdar Bilgili. O’na göre bu bir ekip işi. Sadece yatırımcının değil, politikacısından sokakta yürüyen insanına kadar , bu şehirde yaşıyorsak hepimizi ilgilendiren projeler bunlar. Şehirleri dünya markası yapan, iz bırakan  ve ortak bilinç gerektiren projeler. O hayalini gerçekleştirdi. İstanbul’un dünya markası olması yolunda çok önemli bir ödülle Türkiye’ye döndü.

Ayşegül EKİNCİ/LONDRA

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on pinterest
Share on Pinterest
Share on whatsapp
Share on WhatsApp

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

PAYLAŞ: 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email