İngiltere ‘ uyanık’ çiftçiyi konuşuyor
İskoçya’nın en büyük mandırasının sahipleri Innes Ailesi’nin klonlanmış inek eti ve sütünü usulsüz şekilde piyasaya sürdüğü anlaşıldı. Kendilerini klonlanmış et tartışmasının ortasında bulan çiftçiler baba Callum Innes ve oğlu Steven Innes, yaptıklarının suç olduğunu bilmediklerini savunurken, bilim adamları klonlanmış ineklerden elde edilen et ve süt konusunda ikiye ayrıldılar.
Bilim adamlarını, klonlanmış hayvanlardan elde edilen gıda ürünleri konusunda birbirine düşüren olay şöyle gelişti: İskoçya’da ödüllü 1400 büyükbaş hayvanı olan çiftçi Callum Innes, geçen yıl Amerika’daki bir laboratuarda klonlanan 2 boğayı İskoçya’nın Shropshire bölgesindeki bir çiftlikten satın aldı. Çiftçiler daha sonra klonlanan 2 boğayı kullanarak 96 inek ürettiler. Boğalar, iyice irileşip gelişince de eti için kesip satmaya karar verdiler.
96 ineklik sürünün geleceği belli değil
Avrupa’da geçerli olan yasalar gereği, klonlanmış hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerinin güvenlik değerlendirmelerinden geçmeleri ve gıda zincirine sunulmaları gerekiyor. İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), olayı mercek altına aldı. Klonlanmış hayvanlardan gıda malzemesinin piyasaya sürüldüğünü duyan tüketiciler ve market sahipleri büyük endişe yaşarken, bazı marketler müşterilerini rahatlatmak için sözü geçen çiftlikten klonlanmış et ve süt almadıklarını duyurdu.
Innes Ailesi ise, satın aldıkları boğaların değil anne boğanın klonlandığını belirtirken suçu yerel belediyeye attı. Baba Callum Innes: ‘ Biz, bu boğaları aldığımız zaman yetkililere bilgi verdik. Mandıra sahibi olduğumuzu biliyorlardı. Boğalar kesileceği zaman da kimse bize bunun uygunsuz olduğunu belirtmedi. Suç bizde değil’ dedi.
Öte yandan, 96 ineklik sürüye ne olacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Sütlerinin satılması yasaklanan hayvanların Innes ailesine 100 bin Sterlin( 230 bin ytl)’ye mal olduğu anlaşıldı.
Ayşegül EKİNCİ/LONDRA