Kararsız kardeş ülke Pakistan’ın zor günlerine tanıklık ederek, ülkenin son aylarda artan gerilimini yazı dizisine döken, gördüklerini ve yaşadıklarını hurriyet.com.tr okurları ile
Olağanüstü günlerin yaşandığı Pakistan’daki kritik süreci Ayşegül Ekinci yazıyor: “Açık hedef” Butto.
Bir kadın politikacı düşünün..
İki kere başbakan olmuş. Politikacı bir aileden geliyor. Babası Zülfikar Ali Butto gerek cumhurbaşkanlığı gerek başbakanlığı sırasında Batı yanlısı politikaları ile dikkat çekerken, ülkenin İslami kimliğini silmeyi hedeflemiş. General Ziya Ül Hak’ın harekete geçip darbe yapmasının ardından, Batı tarafından adeta kahraman ilan edilmiş. 4 Nisan 1979’da idam edilince, hem Batı gözünde hem de Pakistan halkının gözünde adeta efsaneleşen bir aile.
Pakistan ve Butto Ailesi..
Butto.. Kıvrak zekası, kitleleri etkileyen karizması, aileden gelen Batı’yla kurduğu esaslı ilişkiler. 1988’de iktidara geldiği zaman, bir İslam cumhuriyetinde demokrasiye ve kadın haklarına yaptığı öncülükle hayranlık uyandıran.. Büyüleyici Benazir.
Aynı kadın politikacı, aradan geçen on yıl sonra cinayetle suçlanan kocası ile politika arasında seçim yapmak zorunda kaldı..
Zorunluluk, adı sürgün olan bekleyişle örtüştü.
Ne politik hırsı tükendi, ne de Pakistan’a geri dönüp demokrasi adına vermek istediği mücadele yıllara yenik düştü.
Karaçi’de onlarca insanın ölümüne sebep olan, bir o kadar insanın sakat kalmasıyla sonuçlanan, bizim de ölümden kıl payı döndüğümüz saldırının asıl hedefi neydi?
Demokrasi mi, ‘ açık hedef ‘ haline geldiğini bile bile kendini gece boyunca Pakistan halkı ile selamlaşmak zorunda hisseden eski başbakan mı, yoksa ‘ siz bizi dikkate almazsanız bakın ne yaparız’ diyen radikal örgütler mi?
Ülkedeki belirsizlik medyaya da yansıyor
Karaçi doğumlu Benazir Butto, mucizevi şekilde Karaçi’deki saldırıdan ölümden döndü..Biz de..
Pakistan basını bir öyle yazıyor bir böyle..Basın her yerde basın.. Gazetelerde doğruluğu kesinleşmemiş haberler.
Benazir kızgın..Benazir savunmada..Artık, güvenlik nedeniyle programını önceden bildirmeyecek..Yeterince iyi korunamadığını söylüyor.
Olaylara tanık olan ve Butto’nun konvoyunda yer alan Türk gazeteci olarak, Pakistan televizyonundaki açık oturuma katılıyorum. Yorumum açık ve net, yıllar sonra ülkesine dönen kadın politikacı, dünyanın Pakistan’a kitlendiği bir anda aslında beklendik ‘bir’ saldırının hedefi haline geldi.
Dünya basınının izlediği tarihi bir şovda, en ince ayrıntısına kadar planlanmış bir eylem..
Demokrasiye giden yol mu tehlikede, yoksa dikkatler başka yöne mi çevrilmek istiyor?